Temaföreläsningar kring hälsa och friskvård
Jag har, i samråd med en stor uppdragsgivare, tagit fram ett antal temaområden som är lämpliga för ”inspirationsföreläsningar” ute på arbetsplatserna t ex vid friskvårdsdagar. Lektionerna är så upplagda att de kan genomföras på 2 á 3 lektionstimmar. De kan ”skräddarsys” utifrån målgrupp och tillgänglig tid. Här följer en kort beskrivning av de teman som jag talar kring.
- Hur kan vi må så dåligt när vi har det så bra? Materiellt har vi fått det mycket bättre under den senaste generationen men vi mår trots det ofta sämre. Möjligheten till vällevnad har i många fall blivit ”fellevnad”. Även ökade arbetskrav har bidragit till den försämrade hälsoupplevelsen. Vilka är fallgroparna i välfärdssamhället? Vad kan vi göra?
- Den ojämlika hälsan och begreppet ”hälsokompetens” Utbildningsnivå, yrkesval, bostadsort med mera påverkar vår livsstil. Livsstilen påverkar i sin tur hälsan och livslängden. Hälsan har blivit klart ojämlik. Hur ser det ut och hur förbättrar vi vår ”hälsokompetens”?
- Att orka med vardagen Många har tagit chansen att välja bort den fysiska aktiviteten i vårt moderna samhälle. Man rör sig för litet för att det ska vara bra för hälsan. Resultatet blir också dålig kondition och viktuppgång. Man kan faktiskt säga att orken blivit en ”bristvara”. Många upplever sig ständigt vara trötta och har svårt att orka med vardagen. Hur ser det ut idag, vad behöver vi göra och vilka vinster kan vi få genom bättre ork?
- Vårt behov av fysisk aktivitet Forskningen visar entydigt att motion är bra för hälsan. Forskarna anser att ingen medicin har så omfattande positiva effekter på hälsan som fysisk aktivitet. De positiva effekterna ger plusvärden såväl för den enskilde individen som för arbetsgivaren. Vad behöver vi göra och vad kan rekommenderas för att vi ska nå goda hälsoeffekter?
- Hälsa – mera än milspår och morötter Man kan förvisso vara smal och vältränad men ändå uppleva att man inte mår bra! Det finns ett antal olika aspekter på hälsa och välbefinnande. Här vill vi belysa existentiella och sociala aspekter på välbefinnande. Vad har man anledning att göra för att känna mening med livet och för att få bättre sociala relationer?
- Att handskas med stressen När människan levde i vildmarken hade stressen en livräddande funktion. Det gällde att kunna kämpa eller fly. I vårt moderna samhälle är stressen mest av ondo. Man skulle kunna säga att ”det som hjälpte i naturen stjälper i kulturen”. Hur kan vi öka våra resurser att motstå stress och hur kan vi minska stress och krav i vardagen? Fokus läggs på vad var och en praktiskt kan göra. Vi ger även tips för vad en chef har anledning att tänka på.
- Hur förbättrar man sin livsstil? Det är mycket sällan som man lyckas hålla ett nyårslöfte särskilt länge. Det krävs mera än så för att lyckas bli ”en bättre människa”. Hur ser en process ut när man vill förändra sin livsstil och vad måste man tänka på om man långsiktigt vill leva ”ett bättre liv”?
- Så skapas en hälsofrämjande arbetsplats Att arbeta med hälsa – medan den fortfarande finns - har visat sig vara synnerligen lönsamt. Under ett dussin år har jag föreläst kring livsstil, friskvård, ledarskap och hälsa vid en mängd arbetsplatser i hela landet. Jag har samlat stor erfarenhet av hur man kan lyckas skapa en hälsofrämjande arbetsplats. Vad krävs och vad behöver man tänka på? Detta kan jag dela med mig rikligt av!